Diskettes         
Usb sticks         
Cd-r / Dvd+r         
CD/DVD persing         

 

 

 FAQ - de meest gestelde vragen


- Kan er een kleurcorrectie plaatsvinden tijdens het drukken?

Als er een kleurenproef wordt aangeleverd (dit is een echt gedrukte proef of een chromalin) kan hiermee rekening worden gehouden bij het bedrukken van een cd of dvd. Een proef welke is geprint kan niet worden gebruikt, dit omdat het kleurenspectrum van een printer heel anders is dan van een drukpers.

Voor papieren drukwerk is een aanpassing tijdens het drukken meestal niet mogelijk (of het moet om zeer grote oplagen gaan) en zal volgens de standaardwaarden worden gedrukt. De reden hiervan is dat verpakkingen altijd in combinatie (bijvoorbeeld 8 verschillende items op 1 vel) worden gedrukt waarbij een aanpassing van de een ten koste van de ander zou gaan. De prijzen voor drukwerk zijn op deze combinatiedruk gebaseerd.

- Is een recordable net zo goed als een geperste cd/dvd?

In gebruik is er geen verschil te merken tussen een cd of dvd recordable en een geperst exemplaar. Toch zijn ze ook weer niet in alle opzichten identiek. Omdat de reflectiewaarde (nodig voor de laser in de drive) van een geperst exemplaar een stuk hoger is dan van een gebrand schijfje is een geperste cd of dvd makkelijker leesbaar en dus beter compatible. Dit laatste is meer bij een dvd en wat minder bij een cd van toepassing. Om deze reden gebruiken wij enkel de kwalitatief beste cd en dvd recordable's zodat dit probleem in de praktijk eigenlijk niet voorkomt.

Daarnaast is de geperste variant minder gevoelig voor krassen of andere beschadigingen en heeft deze natuurlijk een iets professionelere uitstraling.

- Waarom is bij een persing de minimum oplage 500 exemplaren?

Bij een persing wordt er van de aangeleverde recordable een glasmaster en vervolgens een stamper gemaakt. Met deze stamper kunnen de cd/dvd's worden geperst. Bij kleine oplagen bepaalt dit proces voor een groot deel de kosten en is relatief te duur voor een order van bijvoorbeeld slechts 100 exemplaren. Om deze reden wordt er tot 500 exemplaren gebruik gemaakt van de recordable.

- Moet een ontwerp exact volgens de specificaties worden aangeleverd?

Nee dat hoeft niet. Als u bijvoorbeeld een rechthoekig fotobestand stuurt bedoeld voor een cd opdruk zullen wij deze aanpassen naar de juiste specificaties en u een pdf proefje van het resultaat zenden voordat we met de productie beginnen.

- Krijgen we voor de productie een proef te zien?

Indien wij geen aanpassingen aan het ontwerp hoeven te doen zal er standaard geen digitale proef (pdf) gestuurd worden. Op verzoek, of als het ontwerp door ons gewijzigd is, wordt er wel eerst een proef ter goedkeuring per e-mail gestuurd. Het ontvangen vooraf van een echte proef van een cd of dvd bedrukking is helaas niet mogelijk omdat de zeef- en instelkosten dusdanig hoog zijn dat we niet 1 exemplaar kunnen bedrukken.

- Waarom kan een USB-stick niet altijd worden gedupliceerd?

Aangeleverde USB-sticks welke niet zijn geformatteerd of een FAT format hebben kunnen zonder problemen worden gedupliceerd. Als de sticks een CDFS of U3 format hebben kunnen wij deze niet dupliceren.

- Is het mogelijk een zending per koerier te laten bezorgen?

Als er spoed geboden is kan de zending zodra deze klaar is door een koerier worden bezorgd. Wel worden de kilometer kosten extra in rekening gebracht.

- In welke kleuren kan er worden gedrukt?

Een geperste cd-rom en dvd kan door middel van zeef- of offsetdruk worden bedrukt. Bij enkel tekst eventueel in combinatie met een lijn-ontwerp (geen raster) is zeefdruk de juiste methode. Let er bij de opmaak op dat alle kleuren in pms worden gedefinieerd. Er kan gedrukt worden in maximaal 6 kleuren.

Indien het een foto-ontwerp betreft is offsetdruk (met een hogere resolutie t.o.v. zeefdruk) het beste alternatief. Standaard wordt er dan in zes kleuren gedrukt: wit, CMYK en een glanslak. Het ontwerp mag in dit geval alleen de kleuren CMYK bevatten.

Bij cd en dvd recordable's is offsetdruk niet mogelijk, door de hoge temperatuur kunnen de schijfjes beschadigd raken. Indien het een foto-ontwerp betreft zal de bedrukking toch met behulp van zeefdruk plaatsvinden, het gevolg is wel een iets grover raster dan bij de offset variant.

Voor verpakkingen (drukwerk papier/karton) geldt dat deze standaard in full color (CMYK + UV glans) worden gedrukt. Uiteraard is het mogelijk om in pms kleuren te drukken maar omdat combinatiedruk (waar de prijzen op zijn gebaseerd) dan niet meer mogelijk is zullen de kosten van het drukwerk hoger zijn.

- Mag een master per mail worden aangeleverd?

Dit kan maar u dient dan wel goed aan te geven op welke wijze (mappen structuur) de data op de cd/dvd moet worden gezet, ook is het handig gelijktijdig aan te geven welke naam (label) de cd/dvd dient te krijgen. Er wordt in dit geval op een Windows computer gebrand, media welke bedoeld zijn speciaal voor de Mac dienen fysiek te worden aangeleverd, dit geldt ook voor multi-sessie en hybride cd/dvd's.

- Moet een korte film op dvd worden gezet of volstaat een cd ook?

Een film in bijvoorbeeld het videoformaat WMV of AVI welke enkel op de computer gebruikt gaat worden kan indien het bestand niet groter is dan 700 Mb gerust op een cd worden geplaatst. Als het een video is (meestal met de mappen AUDIO_TS en VIDEO_TS) welke op elke dvd speler moet kunnen worden afgespeeld dient u te kiezen voor een dvd omdat een cd met deze inhoud meestal niet door de videospeler zal worden herkend.

- Wat is de betalingstermijn?

Indien er op factuurbasis wordt geleverd bedraagt de betalingstermijn 30 dagen.

 

    
 
Agadisk  |  Drunenstraat 2  |  5043 JR  |  Tilburg  |  Nederland  |  Tel: +31 (0)6 52 59 31 95   E-mail: info@agadisk.nl       
Home         
Vakantiesluiting         
Verpakkingen         
Opruiming         
Prijzen         
        
          Historie                Portfolio                  F.A.Q                Aanleveren            Product specificaties             Contact                FTP