Diskettes         
Usb sticks         
Cd-r / Dvd+r         
CD/DVD persing         

 

 
Algemeen
In 1990 werd de cd-recordable ontwikkeld maar het gebruik ervan was nog niet voor velen mogelijk. Het prijskaartje voor een drive lag in die tijd rond de fl 50.000,- en het duurde tot 1995 dat deze daalde naar fl 1.000,- of minder en langzaam standaard in pc's geleverd werd. Eind jaren '90 kwam de dvd-r op de markt en even later ook de dvd+r.
De schijfjes werden ontwikkeld door het Japanse bedrijf Taiyo Yuden waarvan nu nog steeds zonder twijfel gezegd kan worden dat ze kwalitatief de beste media maken.

Dvd-r of Dvd+r
Anders dan bij de cd-recordable waar alle fabrikanten dezelfde standaard hanteerden is dit bij de dvd helaas niet zo gegaan.

 

Door een strijd tussen fabrikanten zijn er twee verschillende standaarden ontstaan, de dvd-r en de dvd+r. Tot 2004 waren de drives welke in computers geleverd werden alleen geschikt voor de -r variant, hierna konden alle drives beide formaten lezen en schrijven zodat het nu eigenlijk niet meer uitmaakt welk van de twee standaarden wordt gebruikt.

Productie
Van de aangeleverde cd- of dvd-recordable worden exacte kopieën gemaakt. Een image van de master wordt vastgelegd waarna deze 1 op 1 op de betreffende schijfjes wordt gebrand. In principe gebeurt dit op dezelfde wijze als op een computer behalve dan dat er meerdere drives (maximaal 60) tegelijk worden aangestuurd en de schijf op fouten wordt gecontroleerd. De media waarop wij branden zijn van het eerder genoemde merk Taiyo Yuden waardoor de beste afspeelbaarheid gegarandeerd kan worden.

Een opdruk op de cd of dvd recordable kan op verschillende manieren. Bij aantallen vanaf 500 exemplaren kan dit door middel van zeefdruk in maximaal 6 kleuren. Offsetdruk doen we bij de recordable's niet omdat vanwege de hoge temperatuur deze beschadigd kunnen raken. Bij kleinere oplagen of als er spoed geboden is ook voor grotere oplagen kan de opdruk plaatsvinden door middel van rechtstreekse inkjet bedrukking op de cd of dvd.

Capaciteit
Een cd-recordable heeft standaard een capaciteit van 650 of 700 Mb. Tegenwoordig wordt enkel nog de laatste gebruikt, de 650 Mb is door ons ook niet meer leverbaar. De dvd-r en dvd+r hebben een capaciteit van 4.7 Gb. Dan is er ook nog de (double layer) DL dvd-r en DL dvd+r met een capaciteit van 8.5 Gb. Hoewel ze nodig zijn bij het aanleveren van een master voor de persing van een dvd-9 raden wij het gebruik ervan verder niet aan. De kwaliteit van een geperste double layer dvd is zonder meer uitstekend, dit kun je van de gebrande versie helaas niet zeggen ook al worden de beste media gebruikt. Om deze reden leveren en dupliceren wij dit medium niet en beperken we ons tot de persing ervan.

Oplagen en productietijd
Duplicatie van recordable's kan heel snel. Vaak geldt dat als de master vandaag wordt aangeleverd de productie morgen of overmorgen al klaar is. Daarnaast is elk gewenst aantal mogelijk, van één tot duizenden exemplaren. Hoewel het uit kosten oogpunt vanaf 500 exemplaren voordeliger is om te persen worden toch regelmatig hogere oplagen op recordable's gedupliceerd. Meestal om de reden dat het heel snel klaar moet zijn.

 

 

Agadisk  |  Drunenstraat 2  |  5043 JR  |  Tilburg  |  Nederland  |  Tel: +31 (0)6 52 59 31 95   E-mail: info@agadisk.nl       
Home         
Vakantiesluiting         
Verpakkingen         
Opruiming         
Prijzen         
       
          Historie                Portfolio                  F.A.Q                Aanleveren            Product specificaties             Contact                FTP